Se h*lvetin velkakierre

Kyllä puhun juuri tästä juuri nyt. Olen paininut itse asian kanssa vuodesta 2014, kun odotin esikoistani. Yritin kovasti maksaa osamaksuja pois, mutta lähinnä maksoin vain niitä korkoja enkä itse pääomaa.

Ostelun sain katkeamaan viimeistään nyt tammikuussa, koska sain ajan sosiaalityöntekijälle jonka luona käyn kahden viikon välein juttelemassa raha asioista. Hänen toimestaan päätin suostua ostamaan luottokiellon itselleni, joka on voimassa kaksi vuotta. Sen avulla minulta on jäänyt monet ostokset tekemättä, koska en voi ostaa mitään osamaksulle. Vaikka kova hinku olisi hankki sitä ja tätä sekä tuota. Niin tämän avulla se pysyy hallussa ja poissa kuvioista.

Tilanne alkoi riistäytyä käsissä jo siinä vaiheessa kun otin osamaksulle saumurin ja tulostimen (esikoinen tosin rikkoi tulostimen) jouduin ostamaan uuden tulostimen laskulle ja maksoinkin sen heti pois. Vanhan korjaaminen olisi maksanut paljon enemmän kuin edes tulostimen ostohinta.
Kun huomaat, kuinka helppoa osamaksulle ostaminen on niin, siitä ei pääse irti ihan noin vaan. Sitä vain alkaa käyttämään jatkuvasti hyväkseen ja pian olet osamaksukierteessä koukussa. Totta kai on ihmisiä, jotka ovat vielä pahemmin kusessa kuin minä. Jokaisessa perheessä on omat tilanteensa, meidän perheessä minun tilanteeni vaikuttaa tosi paljon asioihin.

Mistä summista me sitten puhutaan? No opintolaina on 4890€ + korot (olen maksanut pelkkää korkoa nyt kokoajan) Kesäkuussa alkaa takaisin maksu + korot eli noin 60€/kk. Sain neuvoteltua sen 109€/kk pienemmäksi summaksi, tosin tämä veloitti minulta 30€, auts iso tikki se oli mutta auttaa kai kuukausittain, kun maksat pienempää summaa.

Entäs ne osamaksujen suuruudet? No ne on päälle 3500€. Apua! Päälle 8000€ siis velkoja painaa päälle. Olen stressannut ja itkenyt monet kerrat kuinka kusessa sitä olenkaan. Jotkut asiat vaan opitaan kantapään kautta, vai mitä? Nuorena luottotietojen menetys ei tule tunnu kivalle. Enkä onneksi ole niitä menettänytkään, kiltisi olen maksellut laskut pois ja kärvistellyt kuukauden jos toisenkin pois. Sossua ja diakoniaa on käytetty avuksi pahimpina kausina.

Sosiaaliluottoa ja lainoja on koitettu hakea, mutta niitä en saa koska tulot liian pienet eikä minulla ole takaajia. Olisin yhdistänyt lainani ja maksanut kaikki pois kerralla. Alkanut siis lyhentämään yhtä lainaa vain kuussa. Jos tilanne helpottaa, että esim. jompikumpi saa töitä olisi luotto helpompi myöntää.

Tein myös yhden pahan virheen, otin itelleni Bank Norwegian luottokortin, paha virhe! Älä ikinä ota luotolle mitään tai edes luottokortille. Tämäkin asia koettu kantapään kautta. Oli paha kausi joulukuussa, joten sorruin tähän korttiin. Nyt sekin on tosiaan mukana tuossa velassa.

Tulen varmasti avaamaan rahatilannetta lisää varmaan kesällä kun ollaan jo eletty puoli vuotta tästä tilanteesta eteenpäin. Nyt tie ei ole kun vain ylöspäin.


Puhutaan hieman säästämisestä

Nuorena olin säästeliäs ja ylpeä siitä, että sain säästettyä rahaa. Sillon mun tavoite oli saada joskus kasaan 10K, edelleen mulla on tämä sama tavoite mutta siihen en ole päässyt vielä kiinni. Toivon, että vielä joskus tää haave toteutuu. Sillon nuorena mun säästämisellä ei ollut kohdetta, nykyään ei myöskään niinkään ole kohdetta johon säästää muuta kuin se omakotitalo, ulkomaanmatka ja vähäpäästöinen auto. Lähinnä oon säästänyt silloin vähän kuin pahan päivän varalle ja koska se säästäminen on ollut kivaa.

Viime vuonna aloin siirtää mun s-bonukset säästötilille ja sieltä ne menee varovainen rahastoon. Jossain kohtaa kun rahatilanne helpottaa haluan avata ASP-tilin ja alkaa säästämään omakotitaloa varten.

Uskon, että joku päivä olen velaton ja hurraan sitä! Aurinko paistaa vielä risukasaankin.

Osallistuin muuten #tubetatonni kisaan, jossa tubettamalla saatat voittaa tonnin! Mulle videolle puhuminen on ollut aina haastavaa, joten sen varmaan myös huomaa tästä. Saatan tehdä vielä toisenkin videon, koska näitä saa tehdä niin paljon kun ehdit 18.2 mennessä.

"Millaisista kokemuksista olet rahankäytössä ottanut opiksesi? Mitä ja keneltä olet oppinut raha-asioista? Oletko mokaillut rahojen kanssa? Mitä opit siitä? Kerro se meille! Ota osaa #Tubetatonni –kilpailuun ja tee oma arkipäiväisistä raha-asioistasi kertova videoblogi! Voit voittaa tuhannen euron rahapalkinnon.

#Tubetatonni-kisa on auki kaikille yli 15-vuotiaille nuorille. Paras video voittaa tuhannen euron pääpalkinnon. Kilpailu on auki 1.12.2017–18.2.2018."

Finanssialan sivulla lisätietoja.


Haluan myös sanoa kiitokset tänä päivänä minua ilahduttaneelle henkilölle Ullan Oriflamelle. Hän halusi palkastaan antaa 50€ jollekin kommentoijalle ja hän valitsi minun perheeni näiden joukosta. Olen niin kiitollinen, nyt perhe saa rahaa ruokaan! Kiitos tuhannesti. Tirautin pienet itkut tämän johdosta tänään. Haluan sanoa myös kiitokset eräälle ihmiselle, joka on lahjoittanut myös omasta palkastaan pienen summan rahaa kuukausittain jotta minä olen saanut maksettua laskujani. Olen ikuisesti kiitollinen teille!

Kunhan tilanteeni on parempi haluan auttaa myös muita yritykseni ja itseni kautta. Lahjoitin tällä viikolla 2€ Brother Chritsmas Oy:lle, koska minua kosketti se että perhe menetti kaksi pientä lastaan. Olen myös lahjoittanut saman ikäisten vauvojen ryhmässä rahaa, jotta saatiin eräälle äidille ostettua koru. Tuntuu hyvälle auttaa muita edes sillä pienelllä summalla. Se sinun pieni summasi on lopulta yhdessä suuri virtaus.

Haluan myös joskus itselleni kummilapsen ulkomailta ja tukea hänen kehitystään sekä kasvuaan aikuiseksi.

Onko teissä lukijoissa saman kokeneita tai jo velasta pois päässeitä? Onko teillä vinkkejä ja neuvoja jakaa? Otan niitä enemmän kuin mielellään vastaan!

10 kommenttia

 1. Kovasti tsemppiä! Jos yhden neuvon antaisin omille lapsilleni, niin se olisi juurikin tuo älä koskaan hanki luottokorttia. Osamaksut vielä menee varsinkin jos hankinnat on sarjaa tiskikone / auto. Mutta niidenkin kanssa pitää olla varovainen ettei pian ole montaa päällekkäistä puhelinta. Hienoa että saat apua rahatilanteen hallinnan palauttamiseen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, osamaksut on ok isoissa hankinnoissa mutta ei liian peräkkäin tai montaa samaa. Meillähän hajosi pyykinpesukone, niin onneksi kotivakuutus korvasi ja saatiin vielä sossun tuki tähän niin jäi vielä itelle maksettavaa kun ei haluttu enää mitään maailman halvinta konetta kun ei kestä. Ihmiset sitten kertoi kokemuksiaan hyvistä koneista ja sen perusteella ostettiin sitten kone.

   Poista
 2. Kovasti tsemppiä! Jos yhden neuvon antaisin omille lapsilleni, niin se olisi juurikin tuo älä koskaan hanki luottokorttia. Osamaksut vielä menee varsinkin jos hankinnat on sarjaa tiskikone / auto. Mutta niidenkin kanssa pitää olla varovainen ettei pian ole montaa päällekkäistä puhelinta. Hienoa että saat apua rahatilanteen hallinnan palauttamiseen 😊

  VastaaPoista
 3. Tähän voin sanoa, että tiedän tunteen. Menetin joskus nuoruudessa luottotietoni ihan oman tyhmyyteni takia. :(

  Mutta hienoa tässä onse, että olet tietoinen asiasta ja koitat hoitaa asiaa. TSEMPPIÄ! Elät rankkoja aikoja, mutta kiitos seisoo lopussa, kun olet velaton!

  VastaaPoista
 4. Hei! Kiitos että jaat tilanteestasi. Tässä vielä lisävinkkejä sinulle arkeen Samalle tilille jolle menevät bonukset voisit laittaa vaikkapa 2-5 €/kk ja se lisäisi sitä pottia huomaamatta. Kirpputorilla tai tori.fi ssä ylimääräisten tavaroiden ja vaatteiden myyminen siten että talletat saamastasi voitosta vähintään puolet samalle säästötillle. Voitko yrityksesi kautta tehdä esim pieniä kirjoitustöitä tai muita muille ajoittain? Niiden tuotolla lyhentäisit aina velkoja vaikkapa vain vähän kerrallaan. Yhditelmälainan haku jossa kilpailutat lainan antajia on yksi vaihtoehto. Tiukilla olen aina elänyt itsekin ja pienistä summista maksellut lainojani pois.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, että olet saanut apuja velkakierteen katkaisuun! Tuosta suunta on vain ylöspäin <3 Tsemppiä!

  VastaaPoista
 6. Velkakierre on kyllä paha, siihen uppoaa niin helposti ja vaikea saada katkeamaan. Hienoa, että olet tehnyt asian eteen töitä ja saanut apua :).

  VastaaPoista
 7. Velkakierre on erittäin ikävä, läheinen on tässä ollut kiinni. Tsemppiä suuresti ja hienoa että toimit tätä vastaan!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 8. Hienoa, että olet saanut apua velka-asioiden järjestelyyn. Ja rohkeaa, että puhut asiasta julkisesti. Minulla ei ole koskaan ollut luottokorttia, visa electronilla on menty ulkomaanmatkat. Pikavippejä en ole ottanut, mutta asuntolainaa löytyy ja paljon. Toisaalta saamme asua unelmakodissa.

  VastaaPoista
 9. Tsemppiä! Itse otin nuorempana täyden opintolainan ja korkoineen se oli 7 tonnin luokkaa. Aloin maksaa sitä takaisin muistaakseni vuonna 2012 tai 2013 ja tämän vuoden jälkeen se on maksettu! Viisi vuotta tuntuu pitkältä ajalta mutta itse en edes huomannut sitä kuukausittaista lyhennyserää vaikka en ole edes ollut enää työelämässä pariin vuoteen.. Minulla olisi ollut monet kerrat mahdollista maksaa se kerrasta pois mutta en raaskinut, joten älä ota liikaa paineitakaan siitä. Meillä oli velattomat yli 10 000 euron häät ja ulkomaille on mennyt loput "ylimääräiset" tonnit, tällä tarkoitan sitä että mieluummin siinä velan ohessa tekee muutakin kun kituuttaa. Oli oma valintani maksanko siis kerrasta pois vai tälleen viidessä vuodessa. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...